Neem contact met ons op 058-216 16 05

5 manieren waarop BIM voor een efficiënter bouwproject zorgt


5 manieren waarop BIM voor een efficiënter bouwproject zorgt

Bij bouwprojecten werken verschillende stakeholders aan één gezamenlijk doel. Een BIM traject stroomlijnt die samenwerking. Daarbij is het in tijden van grondstoftekorten belangrijker dan ooit om goed in te kunnen kopen.

Vijf manieren waarop de BIM-techniek voor een efficiënter bouwproject zorgt.

1 – Meerdere partijen werken aan hetzelfde ontwerp

In een traditionele voorbereiding werken stakeholders vanuit vakgebieden: de architect, de constructeur, de installateur én de aannemer. In een BIM-model worden alle disciplines bij elkaar gebracht. Doordat er gewerkt wordt vanuit hetzelfde model, verloopt de projectplanning soepeler en worden de disciplines beter op elkaar afgestemd.

2 – Elke wijziging is gelijk zichtbaar

Wordt er een wijziging doorgevoerd? Zonder BIM betekent één wijziging een aanpassing aan alle ontwerpen. Met BIM is dit veel eenvoudiger. Door de wijziging in het BIM-model door te voeren is het gelijk zichtbaar, waardoor vervolgstappen gemakkelijker kunnen worden genomen. Bij wijzigingen genereerd het model automatisch aanpassing van de onderliggende data van bijvoorbeeld hoeveelhedenstaten, zodat de gevolgen voor de inkoop ook direct duidelijk zijn.

3 – Ontwerpkeuzes zijn gemakkelijk te vertalen naar kosten

Een BIM-model maakt snel duidelijk hoe een ontwerp zich vertaalt naar een kostenraming. De BIM-tekening definieert – tot op de plank precies – welke bouwmaterialen nodig zijn. De belangrijkste informatie is dus gelijk beschikbaar. Het is daarbij simpel uit te draaien naar Excel. Het resultaat is een nauwkeurige kostenraming, waarbij álle gebruikte materialen in het project worden omschreven.

4 – Ook zonder technische kennis te interpreteren

Bij elk project zijn er mensen betrokken die minder technische kennis hebben: inkopers, gemeenteambtenaren en opdrachtgevers. BIM speelt hier slim op in, door de informatie te verwerken in lagen. Moet het ontwerp getoetst worden aan het bouwbesluit? Dan toon je alleen die onderdelen in het BIM-model die nodig zijn voor de aanvraag Omgevingsvergunning. Moet er materiaal worden ingekocht? Dan toon je alleen het overzicht met alle wanduitslagen en hoeveelhedenstaten. De overige technische informatie blijft ‘verborgen onder de motorkap’. Zelf zonder technische kennis is het zo voor iedere stakeholder duidelijk.

5 – Toetsing vooraf, niet achteraf

In de bouw hebben we te maken met strengere eisen voor energieprestaties (evenals de veiligheid) van gebouwen en gebouwtechnieken. In een gedetailleerde visualisatie toets je vooraf de uitgangspunten van het ontwerp. Door analyses uit te voeren op bijvoorbeeld de energiedoorstroming, wordt al in de voorbereiding duidelijk of een ontwerp voldoet aan zowel de kwaliteitseisen van de opdrachtgever als de wettelijke kaders van de overheid.

Over de auteur

Karel Toering laat al tien jaar verschillende stakeholders in de bouw beter samenwerken door BIM. Ontdek hoe BIM jouw projecten versnelt en nodig Karel uit voor een kop koffie en een goed gesprek.


A little more about Tekenplein...


Comments are closed.