Nederland heeft grote ambities op het gebied van het klimaat. Duurzaam en modulair bouwen is anno nu belangrijker dan ooit.
Vijf manieren waarop BIM bijdraagt aan het ontwikkelen van duurzame gebouwen.
1 – Duidelijkheid over energie neutraal bouwen
BIM helpt je bij het duurzaam bouwen, door al in de ontwerpfase in kaart te brengen hoe het project energie neutraal kan worden. BIM maakt het daarnaast gemakkelijk om naar een bepaald doel te werken en je ziet precies waar en wanneer je moet bijsturen om het gewenste energie besparende resultaat te bereiken.
2 – Verbeteringen inzichtelijk
Een BIM-model laat je precies zien aan welke knoppen je moet draaien om gebouwen duurzamer te ontwerpen. Het laat zien hoe je er voorstaat en waar verbeteringen liggen. Zo is het mogelijk om warmteverlies al in de ontwerpfase in kaart te brengen en door te rekenen. Door bijvoorbeeld de oppervlaktes van de beglazing door te rekenen ten opzichte van het gekozen materiaal, kun je scherpe keuzes maken die zorgen voor een hogere isolatiewaarde.
3 – Duurzaam voorbereiden
De daadwerkelijke bouw bepaalt de duurzaamheid. Een BIM-model haalt de bouw naar het kantoor: al in het voortraject is alles inzichtelijk. De route naar de bouw is volledig uitgestippeld. Doordat vooraf alles is vastgelegd, kun je efficiënter en daarmee ook duurzamer te werk gaan.
4 – Werken met virtuele modellen
Een digitale weergave geeft een solide toekomstbeeld. Dit heeft grote voordelen voor bijvoorbeeld het herontwikkelen van een gebied of omgeving. Verschillende stakeholders kunnen vooraf bepalen hoe een omgeving er bijvoorbeeld uit gaat komen te zien. Daarnaast heeft een BIM-model als bijkomend voordeel dat het gemakkelijk is om met scenario’s te werken. Je kunt het 3d model precies laten doorberekenen wat de gevolgen zijn van een verbouwing en welk scenario dan het meest geschikt is. Zo is er geen twijfel over wat een herontwikkeling of verbouwing precies gaat opleveren.
5 – Vastleggen duurzame keuzes
Streef je naar een duurzaam bouwproces? Dan wil je dat alle bouwpartners daaraan bijdragen. Met een BIM-model kun je precies vastleggen bij welke leveranciers het materiaal besteld moet worden. Materiaalstaten zijn eenvoudig en direct te genereren vanuit het model. Zo kun je alle duurzame keuzes voorafgaand aan de bouw maken en zijn deze keuzes voor alle stakeholders direct inzichtelijk. Daarmee garandeer je dat het benodigde materiaal altijd bij de juiste leverancier en in de juiste hoeveelheid besteld wordt.

Over de auteur
Karel Toering laat al tien jaar verschillende stakeholders in de bouw beter samenwerken door BIM-modellen. Ontdek hoe BIM jouw projecten versnelt en nodig Karel uit voor een kop koffie en een goed gesprek.