Neem contact met ons op 058-216 16 05

Wat is een BIM model?


Wat is een BIM model?

Een BIM model is een digitaal informatiemodel van een gebouw. Dit model toont en koppelt alle bouwkundige data van een pand in een gemakkelijk te raadplegen 3D-weergave.

BIM staat voor Building Information Model en wordt inmiddels vrijwel standaard toegepast bij nieuwbouwprojecten. Ook bij renovatie en beheer is het steeds vaker gebruikelijk om het gebouw vast te leggen in een BIM-model.

De opbouw van een BIM model

Een BIM model is opgebouwd uit meerdere ‘lagen’. Elke laag toont andere eigenschappen. De verschillende lagen worden gebruikt door de verschillende deelnemers aan het bouwproject: van de architect tot de projectontwikkelaar en van de (onder-)aannemers tot de toeleveranciers.

De kern van een BIM model is de 3D-weergave, de geometrie. Aan deze laag koppelen we allerlei gegevens die nodig zijn voor het ontwerp, bouwproces en het uiteindelijke beheer.

Eén van de grote voordelen van het gebruik van een BIM model is dat werkzaamheden op elkaar kunnen worden afgestemd.

Bijvoorbeeld: de installateur kan al in de ontwerpfase bekijken of de apparatuur past in de beoogde ruimte. Zo niet, dan kan het ontwerp al in een vroeg stadium worden aangepast. Doordat dit soort knelpunten al in een vroeg stadium aan het licht komen, worden faalkosten fors beperkt.

Installatietechnisch 3D BIM Model
Tekenkamer

Wie maakt een BIM model?

Een BIM model wordt gemaakt door een BIM modelleur. De BIM modelleur is een bouwtechnisch tekenaar die zich, tijdens een uitgebreide opleiding, heeft gespecialiseerd in 3D modeling en de 3D-visualisaties van gebouwen.

Veruit de meeste BIM modellen worden gemaakt door gespecialiseerde tekenbureaus, zoals Tekenplein in Leeuwarden. Afhankelijk van de complexiteit kunnen één of meerdere tekenaars werken aan hetzelfde gebouw.

De tijd die een BIM model kost om te maken, verschilt per project: bepaalde projecten zijn in enkele dagen vastgelegd in een BIM model, terwijl complexe projecten weken tot maanden kunnen duren.

“Een professioneel bedrijf met verstand van zaken en een verfrissende kijk op dingen.”

⭐⭐⭐⭐⭐

Johan van Putten commercieel manager vastgoedtaxaties bij Thorbecke

Voorbeelden van BIM in de praktijk

Voorbeelden van een BIM-model, gemaakt door Tekenplein.

Gevelaanzicht

BIM modeling Grou

Het aanzicht van nieuwbouw.

Doorsnede

De bouwkundige gevelaanzichten van een gebouw.

3D View

Een 3D-render die geheid in de smaak valt van de opdrachtgever, de welstandscommissie en de marketingafdeling. Vanuit alle hoeken is het pand te bekijken.

Zij kozen voor een BIM model

Door de jaren heen hebben we vele honderden ontwerpen mogen maken voor een breed scala klanten.

Wat kost het? Hoe lang duurt het?

Op zoek naar een betrouwbare partner voor het modelleren van een BIM model? Dan zit u bij ons goed. Neem contact met ons op via het formulier hieronder en we bespreken wanneer dit kan en wat het kost.

    Uw naam (verplicht)

    Uw e-mail (verplicht)

    Onderwerp

    Uw bericht

    Bezoek ons aan de Balthasar Bekkerwei 76 in Leeuwarden