Tijdens een bouwproject gaat er regelmatig geld verloren op de bouwplaats. Faalkosten zijn niet te voorkomen, maar wel te beperken. Een bouwproject met BIM als basis laat betrokkenen nauwkeuriger werken en voorkomt zo dure fouten.
Vijf manieren waarop een BIM-model faalkosten beperkt tijdens de uitvoering.
1 – Verschillende informatiebronnen worden gekoppeld
In een BIM-model kunnen meerdere informatiebronnen aan elkaar worden gekoppeld. Het model kan stap voor stap doorgegeven worden in het bouwproces, maar het is ook niet ongebruikelijk dat meerdere partijen er tegelijkertijd in werken. Het resultaat is dat imperfecties al aan het licht komen in de voorbereidende fase. Door ontwerpfouten al aan de tekentafel te ontdekken, kunnen knelpunten vroegtijdig worden opgelost en daarmee faalkosten worden voorkomen.
2 – Alles is tot op de centimeter zichtbaar
Het BIM-model toont een gebouw zoals hij eruit ziet. Daaronder schuilt: de pointcloud. Binnen deze puntenwolk zijn alle maten tot op de centimeter zichtbaar. Onduidelijkheid over afmetingen is hierdoor zo goed als onmogelijk. Hiermee voorkom je dat materiaal niet past of niet op elkaar aansluit wat tot hoge faalkosten kan leiden.
3 – Geschikt voor elke bouwfase
Tijdens elke bouwfase zijn andere stakeholders betrokken. Door het Building Information Model als basis te nemen, wordt er samengewerkt vanuit een single point of truth. Misverstanden en inschattingsfouten worden fors teruggedrongen, omdat er efficiënter wordt samengewerkt. Van het eerste ontwerp, tot de uiteindelijke oplevering.
4 – Het vermijden van ontwerpconflicten
In de bouwfase worden meerdere tekeningen van verschillende partijen/disciplines samengevoegd tot één geheel. Dit zorgt voor uitdagingen wanneer ontwerpen van elkaar afhankelijk zijn. Past een installatie bijvoorbeeld wel in de daarvoor bestemde ruimte? Onze BIM-methodiek geeft antwoord op vragen zoals deze. Door het model al tijdens de voorbereiding te analyseren, door de zogenaamde Clash Control uit te voeren, komen de ontwerpconflicten naar voren.
5 – Slimme logistieke indeling
Faalkosten ontstaan niet alleen doordat materiaal niet op elkaar aansluit. Ook logistiek is er veel geld te besparen op de bouwplaats. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ruimte te kort op de bouwplaats of problemen bij het verplaatsen van materialen. Een planning in het BIM-model faciliteert de volgorde van alle onderdelen in de bouw, waardoor het logistieke proces efficiënt verloopt. Het geeft inzicht in wat wanneer binnenkomt, waar materiaal in het proces nodig is en of het verplaatsen van materiaal, bijvoorbeeld een trap, ook daadwerkelijk past.

Over de auteur
Karel Toering laat al tien jaar verschillende stakeholders in de bouw beter samenwerken door BIM-modellen. Ontdek hoe BIM jouw projecten versnelt en nodig Karel uit voor een kop koffie en een goed gesprek.